Bredbandsbyggarbloggen

Vi närmar oss!

2 april 2015

Nu har alla fått sina routrar och tv-boxar. Återstår att koppla in lite nätverkskablar och sen aktivera tjänsten. Planerad start den 13 april.

Sluttampen!

31 Januari 2015

All byggnation har löpt på bra och hälften av husen har nu fått besök av Peab som dragit in själva fiberkabeln in i husen. Nu återstår bara att Telia monterar sin utrustning i skåpet i Solstadström. Planerad driftsättning den 13 april!

………………………………………………

Svetsning av fiberkablarna har börjat!

17 November 2014

Alla grävarbeten av stamnätet är klara och Peab har börjat med den s.k. svetsningen. Dvs. kablarna kopplas ihop i teknikskåp, för att så småningom dras vidare in i respektive fastighet.

………………………………………………

Första fasen snart klar

12 november 2014

Det har varit en paus i arbetet ett tag. Nu är det igång igen och denna vecka är all kanalisation – dvs. alla tomrör – på plats.

………………………………………………

En liten paus

6 oktober

Paus i grävandet. Passa på att rösta på Mollie i Idol, titta på Lena Sjöbergs film eller kolla vad Mörtfors Pensionat har att erbjuda under hösten.

………………………………………………

Vackra höstmorgnar…

25 september 2014

…är när det grävs ner fiber.

……………………………………………….

Full fart framåt. Och uppför backarna.

6 september

För närvarande grävs det inne i byn. Både tomrör och teknikskåp kommer på plats enligt plan. Vid varje fastighet som ska anslutas är det förberett med tomrör som ska grävas fram till huset.

I Solstadström har teknikskåpet kommit på plats. Där återstår elinstallationer och såsmåningom själva fiberkopplingarna.

……………………………………………….

Nu grävs det i Mörtfors!

23 augusti 2014

När landfästena och plöjning i åkrar är klart, är det nu dags för att få ner tomrör inne i Mörtfors. Först ut är Kappemåla.

Ibland ligger det en sten i vägen. Men till skillnad från Karl-Oskar, Kristina och alla andra smålänningar som utvandrade till Amerika så tar vi  bort dem istället för att ge upp och åka härifrån!

Stenborttagarfilm

Alexander Frisk, nöjd stenhackare.

……………………………………………….

Brunnar i sjökanten

20 augusti 2014

När nu sjökabeln är lagd i vattnet ska den såsmåningom kopplas ihop med den fiber som kommer blåsas i tomrören senare i projektet. Brunnarna är nu nedgrävda och grävarbetet har börjat inne byn.

Vi har även fått skåpet som ska stå i Solstadström. Det är i det skåpet som Telia ”lämnar över” fiber till vår förening.

……………………………………………….

Fiber i vattnet

9 augusti 2014

Förläggningen av sjökabeln mellan Solstadström och Mörtfors har kommit halvvägs. En trumma är lagd och arbetet fortsätter idag söndag.

En liten film från pontonen.

Några bilder från förläggningen:

……………………………………………….

Sjökabeln har anlänt!

8 augusti 2014

Arbetet med att lägga dem i sjön börjar imorgon söndag.

……………………………………………….

Mörtfors är omringat!

29 juli

Nu har även tomrör plöjts ner runt till fastigheterna runt Mörtfors. I själva byn börjar grävningarna i september.


……………………………………………….

Ner i den torra myllan

20 juli

Efter en veckas plöjning och grävning har nu de första stolparna satts upp och tomrör har grävts ner.

……………………………………………….

Sjösättning av ponton

14 juli 2014

Under andra halvan av juli kan arbetena påbörjas i vattnet. Här sjösätter Claesden ponton som sjökabeln ska läggas ifrån.

……………………………………………….

Första spadtagen!

11 juli 2014

Vi är igång!