Mörtfors Fiber

Maj 2015

Mörtfors Fiber Ek För kallar till årsstämma den 16 maj 2015 kl 15.00 i Mörtfors Folkets Hus.

Kallelse Årsstämma Mörtfors Fiber Ek För 150516

Verksamhetsberättelse Mörtfors Fiber Ek För 2014

………………………………………………………………..


Januari 2015

Telia har nu satt ett datum för att koppla in oss. Det är planerat till den 13 april. Torsdag den 1 april kommer representanter från Telia-butiken i Oskarshamn ut till Mörtfors för att förklara vilka tjänster vi nu kan få (TV, telefon, bredband…), vad extra tjänster vi får möjlighet att köpa till och sånt. Då kan vi också dela ut de routers som ni kommer behöva ha inne i huset.Alla ni som har Telia-avtal för telefon, TV eller bredband idag behöver inte säga upp några avtal. Telia låter det nya avtalet överta det gamla utan att vi behöver göra något. För er som har avtal för telefon, TV eller bredband med andra bolag – det kan vara dags att se när dessa löper ut och om ni ska säga upp dessa snart. Telia manar till viss försiktighet – det kan hända något som gör att inkopplingen den 13 april försenas och ni ska ju helst inte bli stående utan telefon och TV då.

Telia lovar också att för den som har ett telefonabonnemang hos någon annan som löper ut senare än den 13 april, kan Telia tänka sig att ersätta extrakostnaden som uppstår när ni går över till Telia. (Kan vara värt att kolla med Börje i Telia-butiken i Oskarshamn). (Men de ger inget alls för TV-abonnemang som fortsätter att löpa.) Den som vill behålla nuvarande avtal kan förstås göra det också.

I vår kommer Wirum att göra en sväng på våra vägar för att se till att de har blivit återställda efter höstens grävningar.
Den 16 maj tänker vi oss en årsstämma i föreningen Mörtfors Fiber.


………………………………………………………………..

November 2014

Nu är vi igång igen och vi gräver efter ett kort uppehåll i väntan på att Trafikverket skulle ge oss tillstånd att passera asfalt. Vi ligger fortfarande före tidsplanen och dessutom även på budget – inga obehagliga fördyrande överraskningar har visat sig. Inom kort är hela stamnätet runt Mörtfors färdiggrävt och Peab börjar då med att gräva i våra trädgårdar. Så snart den sista grävningen är gjord, kan Peab börja blåsa in fibret. Därefter ska de små boxarna på husen kopplas in.

Vilken dag vi faktiskt kan slå på TV-apparaterna och få det att fungera hänger nu på Telia. Vi ligger på, ju snabbare, desto roligare. Telia lovar också skicka ut till oss allihop så småningom vad som ingår i TV-paket och vad som är möjligt att få utöver baspaketet. I baspaketet ingår telefon, bredband (100/10) och 22 kanaler.

………………………………………………………………..

Augusti 2014

Först var det fotbolls-VM, sen Mörtforsdagen och nu är det dags för sjökabelförläggning! Imorgon levereras åtta kilometer sjöfiberkabel. På lördag och söndag kommer den läggas ut i ån med början i Solstadström.

Själva arbetet utförs av Claes Hellsten, men det kan också behövas handräckning på land. För den som är intresserad av att delta ska vi göra följande:

Imorgon fredag mellan kl 8 och 10  behövs hjälp med vägvakter när de två trummorna ska lossas.

  • På lördag kl 8 ska kabeln dras iland i Solstadström.
  • Mellan kl 12 och 14 fortsätter vi i Stjärneberg
  • Lördag eftermiddag: Wirum
  • Söndag: Bjurvik, Grantorpet och Mörtfors. Tider kommer under lördagen.

Har du möjlighet att vara med, kontakta Kalle Karlsson: 073-805  88 62

Bilder från arbetet kommer att publiceras senare i helgen.

………………………………………………………………..

Juli 2014

Nu har arbetet börjat. Vi kommer publicera bilder från projektet på en egen sida: bredbandsbyggarbloggen.

………………………………………………………………..

Juni 2014

Nu är vi igång!

Vi har löst de senaste klurigheterna (momsfrågan) och gett vår entreprenör Peab klartecken att dra igång. Telia är som bekant också ombord.

Tidsschemat har förstås spruckit och ser nu ut så här:

Entreprenörerna börjar gräva och schakta efter juli-semestern, i första hand i Solstadström där vi ska koppla på oss på Telias teleskåp. Sedan flyttar sig arbetet ner mot Mörtfors med anhalter i Stjärneberg, Wirum och Bjurvik.

I augusti lägger vi sjökabeln i sjön med hjälp av Claes Hellstens firma. Kabeln går i Maren en sträcka på cirka 6 kilometer och upp på land ungefär nedanför kärleksbänken.

Grävningen i själva Mörtfors börjar i oktober och pågår till mitten av november. Fibern blåses därefter in i rören som lagts ned. Peab lovar att kunna ansluta de sista fastigheterna den sista mars 2015.

I Mörtfors kommer det att finnas en skarvbrunn vid gångbron (bara locket syns) och ställas upp tre skarvskåp varifrån fibern (96 trådar, en till varje fastighet plus en del överkapacitet) kan löpa ut till fastigheterna. Skåpen är cirka metern höga, ser ut som vanliga små elskåp ungefär.

Grävarna kan åta sig att gräva ned rören på er tomt, mot en betalning om cirka 250 kr metern (ROT-avdrag är möjligt). Ni kan också gräva själva, hör då först med Kalle för information om hur det ska göras.

En liten låda – mottagare – ska sedan fästas utanför huset och inne i huset får vi en annan liten låda kallad ”gateway” (router) som kan förbindas med er TV, dator och telefon via kablar eller trådlöst.

Utrustningen är Telias och ingår i det paket som föreningen sluter med dem. Skulle någon apparat inte fungera eller gå sönder, så reparerar Telia eller byter ut utrustningen. Vi kommer att diskutera direkt med varje fastighetsägare var ni vill ha kabeln på tomten och var ni vill att fibern ska gå in i huset. Erik Ciardi kan ge goda råd för den som är osäker, om vad som kan vara bäst placering i ert fall. Telia lovar också skicka ut folk för att gå igenom alla detaljer med oss.

Föreningen kommer alltså att teckna ett kollektivavtal med Telia för medlemmarna som löper på 5 år. För en månadsavgift för varje medlem om 249 kronor i månaden erbjuds vi TV (paketet kallas ”Lagom” och har 22 kanaler) och bredband (100 Mbit ned, 10 Mbit upp jämfört med de 5 Mbit vi har idag via ADSL) samt telefoni (bredbandstelefoni, man kan behålla samma telefonnummer, enligt Telia blir samtalsavgifterna lägre). Den som önskar kan beställa extra TV-kanaler eller annat av Telia och kommer då få detta på en separat räkning.

Föreningen åtar sig enligt avtalet att ta in betalningen, alltså att skicka ut räkningar till alla medlemmar. Föreningen kommer också att lägga på 50 kronor på varje månadsräkning för att ha till drift, el, underhåll, försäkringar, bokföring, fakturering, osv. De sistnämnda arbetsuppgifterna lägger föreningen ut på en firma. Framförallt går 50-lappen till en buffert, om något skulle gå sönder.

Vad gäller projektets ekonomi räknar vi med att hela projektet kostar ca. 2,5 miljoner kr. Förutom investeringskostnader inkluderar detta lånekostnader för 150 00 kr och en buffert på 100 000 kr för oförutsedda utgifter. Vi får alltså stöd från EU/Länsstyrelsen med 1,25 Mkr, från Post- och Telestyrelsen med 340 000 kronor, från Oskarshamns kommun med 275 000 kronor samt 50 000 kr från SKB Näringslivsutveckling. Resten betalas av oss medlemmar.

Stödet utbetalas först i efterhand – vi ska redovisa färdigt arbete och betalda räkningar innan vi får något, men vi kan göra detta för delprojekt under gång och behöver alltså inte vänta med att rekvirera pengar till allt är klart. Det betyder att vi behöver låna pengar under projektets gång. Swedbank lånar oss vad vi behöver och SKB Nu går i borgen för hela lånesumman. När allt är klart kommer föreningen att vara skuldfri och ägare till ett eget fibernät.

Slutligen önskar föreningen se en första delbetalning av alla medlemmar på 12 000 kr före den 1 augusti, till föreningens bankgiro 530-7038.

………………………………………………………………….

Maj 2014

Uppstartsmöte!

Nu är det äntligen dags för avspark. Vi håller uppstartsmöte för Mörtfors fiber på söndag den 1 juni, kl 11.00 i Folkets Hus.Vi hoppas kunna besvara alla era frågor.  Ta med era underskrivna avtal (Ladda hem)!

För er som inte kan vara med, återkommer vi på mail.
Välkomna!

…………………………………………………………………..

Januari 2014

Första medlemsmöte 1 februari

Den 1 februari kl 14.00, Folkets Hus, är samtliga berörda bybor inbjudna till ett första medlemsmöte. Kontakta någon i styrelsen för mer information.

…………………………………………………………………..

December 2013

Har du ännu inte bestämt dig?

Intresset är stort för fiber i Mörtfors med omnejd. Den slutliga projekteringen för de fastigheter som visat intresse har inletts och vi planerar att sluta avtal med fastighetsägarna i slutet av januari. Då håller även fiberföreningen sin första stämma. Är man intresserad är det viktigt att vara med i projekteringen redan nu – kostnaderna för att ansluta sig senare kommer att vara betydligt högre.

Information om projektet.

Intresse anmäls till Ylva, 073-370 62 49 eller ylva@mortfors.se.

…………………………………………………………………..

Oktober 2013

Fiberstöd till Mörtfors

Glädjande beslut från Länsstyrelsen i Kalmar län – Mörtfors har beviljats 1,25 miljoner kronor för att dra fiberkabel till byn och runt byn.

Planen just nu ser ut så här:

* Stormöte om fiberkabeln i Mörtfors den 12 oktober – Mörtfors Fiber Ekonomisk Förening anordnar.
Vi behöver veta hur många fastighetsägare som är intresserade att ansluta sig.
Vi vill också berätta om hur det hela ska gå till och vad vi bedömer att det kommer att kosta de som väljer att delta.

* Styrelsen gör en arbetsplan för hur arbetet ska genomföras

* I juli 2014 läggs fiberkabeln i sjön

* Någon gång därefter kopplas medverkande fastigheter in på bredbandet

***

Om fiberkabel:

En fiberkabel innebär att det kan skickas många, många gånger mer information till oss och från oss. Det innebär rent praktiskt att:
* Datoruppkopplingen blir snabbare och det blir inte längre några avbrott. Hastigheten blir högre än med den nya 4G-tekniken.
* En TV med rätt utrustning kan enkelt ta emot filmer och TV-program som laddas ned från nätet. Valmöjligheterna blir större, bilden bättre (HD-TV) och ni kan välja att se era favoritprogram när ni vill istället för när de sänds, via Play-TV.
* Telefonförbindelserna för fasta telefoner blir säkrare.
I Mörtfors går den fasta telefonin via kopparkabel.  I Norrland har Telia börjat plocka bort kopparkablar för det anses vara för dyrt att underhålla. Abonnenterna erbjuds mobiltelefoni istället.

Priset:
Priset för att ansluta sin fastighet till fiberkabeln beror på hur många vi blir i första rundan som delar på installationskostnaderna.
Kostnader för grävning på egen tomt tillkommer – från tomtgräns till huset. Det blir förstås möjligt att gräva själv för den som kan och vill.

De flesta av oss kan räkna med sänkta årskostnader för datoruppkoppling, TV och telefoni. Ett gemensamt abonnemang brukar hamna på 300-400 kronor. Exakt pris per månad avgörs av vilket företag som föreningen tecknar kontrakt med.
En bredbandsanslutning anses höja värdet på en fastighet.

Tekniken:
Mörtfors är en av få orter i Oskarshamns kommun som saknar fiberkabel. Vi måste alltså skaffa fiber till byn i steg ett.
Det gör vi genom att ansluta oss till den telestation som finns i Solstadström, nära båtbryggan vid festplatsen.
Kabeln – någon centimeter bred – går sedan i Maren till Mörtfors där den går i land strax före Bageriet och Aronbryggan.

I steg två ska fiberkabeln grävas ner runt byn.
I detta projekt kommer vi att gräva mellan de fastigheter som vill delta, och lägga ned rör som fiberkabeln kan dras igenom.
Med jämna mellanrum placerar vi ut anslutningsskåp (cirka 1 meter höga, 30 cm smala) varifrån kabeln går in till fastigheterna. Genom att ha anslutningspunkter på många ställen blir det lätt att upptäcka och reparera eventuella fel som kan uppstå.
På husväggen placeras en liten box varifrån fibern går in i huset.

Vi har valt en kabel med 48 fibertrådar vilket ger oss en kapacitet på 100 Mbit nedladdning och 10 Mbit uppladdning.
Idag har vi tillgång till datoruppkoppling via ADSL vilket ger oss maximalt 5 Mbit (men som bekant så är det sällan så mycket).

Om Mörtfors Fiber Ekonomisk Förening:

Ansvarig för att genomföra hela projektet och för att därefter sköta bredbandet blir vår egen förening, Mörtfors Fiber Ekonomisk Förening, som bildades i våras.

Styrelse: Ingemar Nilsson (ordförande), Ylva Nilsson (sekreterare), Erik Ciardi, Adam Dahlberg och Jakob Wegelius.

Föreningen kommer att teckna kontrakt med en firma som sköter eventuellt underhåll och reparationer.
Föreningen kommer också teckna kontrakt med den teleoperatör och tjänsteleverantör som ger oss bäst villkor.
Anslutna fastigheter tecknar sedan abonnemang med Mörtfors Fiber Ek För och betalar avgift till föreningen som i sin tur betalar tjänsteleverantör.

Det offentliga stödet:

Projektets budget är på 1,98 miljoner kronor. Denna summa ska täcka kostnader för utrustning samt att dra en fiberkabel till byn liksom att gräva och ansluta den till fastigheter i Mörtfors samhälle.

Även fastigheter som finns längs sträckningen mellan Solstadström båtbrygga och Mörtfors kan ingå i projektet inom ramen för budgeten.

  • 1,25 miljoner kr (63,13 proc av summan) får vi av EU genom Landsbygdsprogrammet.
  • 340 000 kr (17,17 proc) hoppas vi få av staten, via Post- och Telestyrelsen (ansökan behandlas)
  • 390 000 kr (19 proc) eller ska vi bidra själva med.
  • Projektet ska vara avslutat i december 2014.

Utanför projektet tillkommer kostnader för att ”blåsa fiber” i rören som lagts ned i marken inom ramen för projektet. Även detta kommer de som ansluter sig att få dela på.
Naturhänsyn

Länsstyrelsens naturvårdsenhet har beviljat oss tillstånd att lägga ned en fiberkabel i sjön Maren (Natura 2000-område samt naturreservat) på villkor att det genomförs mellan den 15 juli och 1 september, för att inte störa fiskelivet i sjön.

Hälsar styrelsen för Mörtfors Fiber Ekonomisk Förening (Ingemar Nilsson, Ylva Nilsson, Erik Ciardi, Adam Dahlberg och Jakob Wegelius.)

…………………………………………………..

Projektet finansieras med medel från Europeiska jordbruksfonden, PTS, Oskarshamns kommun, SKB Nu och medlemmarna i Mörtfors Fiber Ekonomisk Förening.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *